Share Poll

Poll link

500 px
350 px
250 px
Preview

widget preview:

Width - px Height - px

Close preview
! You are using a non-supported browser Your browser version is not optimised for Toluna, we recommend that you install the latest version Upgrade
With effect from 25 May 2018, we have updated our Privacy Notice. You can read our updated version here.

Laci72

  10 months ago

Több magyar településen is találtak már trópusi szúnyogokat, ezek olyan betegségeket terjeszthetnek, mint a nyugat-nílusi láz, vagy a kutyákra veszélyes szív- és bőrférgesség.
Ökológus: az európai ember nincs felkészülve az inváziós szúnyogok csípésére

Már több mint kétezer lakossági bejelentést tart nyilván a „Szúnyogmonitor”, amely az új, úgynevezett inváziós szúnyogfajok elterjedését vizsgálja. Ezek a klímaváltozás nyomán megjelenő és a trópusokról behurcolt fajok olyan betegségeket terjeszthetnek, mint a nyugat-nílusi láz, vagy a kutyákra veszélyes szív- és bőrférgesség. Szakemberek szerint nincs ok a pánikra, de figyelni kell ezekre a rovarokra. Az ATV Híradójának riportja.

„Elsősorban jellemző rájuk, hogy nagyon kontrasztos, fekete-fehér színezetűek, csíkosak, a lábaikon is fehér csíkok, sávok találhatóak, illetve a tor részen, a szúnyog háti részén található mintázat az, ami egyértelműen elárulja számunkra, hogy mely fajjal van dolgunk” – magyarázza Kurucz Kornélia biológus az ázsiai tigrisszúnyogról, amelyre két másik inváziós faj, a japán és a koreai bozótszúnyog is hasonlít.

Az ökológus Garamszegi László Zsolt szerint

az európai ember nincs felkészülve ezeknek a szúnyogoknak a csípésére, így a rovar nyálával bekerülő fehérjék akár eltérő immunválaszt is kiválthatnak, például sokkal hevesebb viszketést.

Itthon körülbelül ötven csipőszúnyog honos, a XVII. kerületben és Újpesten sokan panaszkodnak az invázióra: „annyi a szúnyog, hogy igazából a kutyából lassan nem marad semmi, nemhogy az emberből” – mondta híradónknak egy gazdi, aki kutyáját esténként szokta sétáltatni.

A tudósok inkább a biológiai irtást támogatják a kémiai szórással szemben. A szúnyoggyérítésért felelős Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tanácsadója, Sáringer-Kenyeres Tamás szerint azonban mindkettőnek van előnye és hátránya.

„A biológiainak az, hogy egy természetbarát, környezetbarát, és a mi megítélésünk szerint relatív gazdaságos technológia. A kémiainak meg, hogy rendkívül gyors beavatkozást és látványos eredményt lehet elérni, sajnos hosszú távon kevéssé, de ez a rövid távú hatás is rendkívül fontos” – véli a szakember.

A biológiai irtást a szúnyogok élőhelyén végzik, a bakteriális méreg a lárvákat veszi célba. A kémiai módszer a kifejlett egyedekkel végez, igaz, más hasznos rovarokkal együtt.

Forrás: atv.hu
------------------
Te láttál már ilyen szúnyogokat?
Reply
Post

mókus

  10 months ago
Még nem láttam, de őszintén nem is figyeltem, csak lecsaptam ha elkezdte szívni a véremet. Reply
0 comments

gyula-1971

  10 months ago
A sima szúnyog is átveszi a trópusi jellemzőit, a felmelegedés trópusivá teszi. Reply
0 comments

totcsabimax

  10 months ago
Tatán is elég sok van, mármint sima szúnyog,trópusit nem láttam még. Reply
0 comments

Emcsike

  10 months ago
JAJ nálunk rengeteg van sokszor szúnyog , nagyon buja növényzet van Reply
0 comments

Laci72

  10 months ago
Én konkrétan szúnyoggal sem nagyon szoktam találkozni, mondjuk paneldzsungelben vagyok, a 3. emeleten, viszont ablakig felérő lombkorona, parkok veszik körbe az épületet. Valaki mondta, hogy látott szúnyogot a lakásban. Kint, erdőben, erdőszélen, mezőn is dolgoztam néhány hetet már idén, de ott sem emlékszem szúnyogokra, vagy nem maradt meg, mert nem volt velük dolgom. Reply
1 comments

Copied to clipboard

You’re almost there

In order to create content on the community

Verify your Email / resend
No thanks, I’m just looking

OK
Cancel
We have disabled our Facebook login process. Please enter your Facebook email to receive a password creation link.
Please enter a valid Email
Cancel
We're working on it...
When you upload a picture, our site looks better.
Upload